Mjölkpaketsläxa som växer

Aptiten väcks lätt hemma vid matbordet. Det kanske också gäller läslusten. Så i Färila används mjölkpaket för en del hemuppgifter.

Rent konkret går det till så här: Ett halvt A4-ark på tvären förses med fyra färdigtryckta rutor för mjölkkartongens fyra sidor. Innehållet i rutorna bestäms helt och hållet av den pedagog som vill att barnen ska öva på något.

På Färila skola finns mallar som inkluderar bland annat svenska, matematik, engelska, musik och källkritik.

MjölkKraft heter undervisningsverktyget som skapats av Henri Paavilainen, förskollärare och specialpedagog, och Henrik Engblom, pedagog inom informations- och kommunikationsteknik.

I december 2016 fick Färilapedagogernas projekt frirumsstipendium av Ljusdals kommuns utbildningsnämnd. Pengarna har bland annat gått till att skapa och driva en hemsida på internet.

- Tanken är att pedagoger ska helt gratis kunna ladda hem färdiga mallar att använda sig av i sin egen undervisning. Utöver det ska pedagoger kunna ladda upp egna mallar som andra kan ta del av. På så sätt sprids goda idéer vidare, säger initiativtagarna i Färila.

Nästa steg är att presentera verktyget och köra workshop med lärare för årskurs ett i kommunen och sedan förhoppningsvis få göra det för fler lärare och pedagoger även utanför kommunen.

På sikt hoppas Henri Paavilainen och Henrik Engblom att skolor i hela Sverige ska lockas av deras idé.

Kontaktperson:
Henrik Engblom
Pedagog, informations- och kommunikationsteknik, Färila skola
Tel: 070-191 79 15
E-post: henrik.engblom@ljusdal.se