Miljöenheten informerar verksamheter som säljer via REKO-ringar

Sol och värme ställer högre krav på temperaturer på kyl- och frysvaror där exempelvis kylkedjan inte ska brytas vid förvaring och transport. Säljare via REKO-ringarna i Ljusdal och Järvsö har nyligen fått ett informationsblad med ett urval krav för livsmedel tillskickat från kommunens miljöenhet. Målet är att kunden ska få säkra livsmedel.

REKO-ringar är ett sätt att handla lokalproducerad mat på utlämningsställen, helt utan mellanhänder. REKO står för Rejäl Konsumtion och REKO-ringar finns i hela Sverige.

Miljöenhetens information till säljare via REKO-ringarna i Ljusdal och Järvsö

  • Försäljning via REKO-ring är en form av distansförsäljning där kunden, oavsett om kunden frågar, har rätt att få information om bland annat allergener och ursprungsland för nötkött. Nettovikt och mer detaljerad information ska kunna ges av säljaren på kunden begäran.
  • Kyl- och frysvaror får inte hållas vid en temperatur som medför hälsofara och miljöenhetens tips är att som säljare alltid ha en termometer tillgänglig för att kunna kolla tempen på kyl- och frysvaror.
  • Privatpersoner får sälja, eller ge bort, begränsad mängd av sina primärprodukter, till exempel ägg och grönsaker, några gånger per år utan att registrera sin produktion hos Länsstyrelsen. Den som säljer mer än en begränsad mängd och oftare än några gånger per år ska registrera sin anläggning hos Länsstyrelsen innan verksamheten påbörjas. Den som säljer förädlade produkter, till exempel ost, korv, bröd, mjöl eller saft, ska vara registrerad hos kommunen.