Mångs-Pers klart 1 augusti

Före detta vård- och omsorgsboendet Mångs-Pers i Färila byggs om till trygghetsboende. Den 1 augusti är 15 lägenheter inflyttningsklara.

I fjol upphörde verksamheten vid Mångs-Pers vård- och omsorgsboende vilket innebar att omsorgsförvaltningens hyreskontrakt med kommunens bostadskoncern Ljusdalshem gick ut den 31 december.

Ombyggnationen av Mångs-Pers pågår för fullt och väntas vara klar till 1 juli vilket innebär inflyttning 1 augusti. Det finns redan tidigare fyra hyreslägenheter i en äldre byggnad på Mångs-Pers och nu blir det 15 nya.

De 15 lägenheterna på trygghetsboendet är uppdelade på tio med två rum och kök, tre enrumslägenheter och två treor. Hyreskostnaden väntas bli 1 100 kronor per kvadratmeter och år vilket innebär en månadshyra på omkring 5 000 kronor för en tvåa på 55 kvadratmeter.

Uteplatser, kök, matsal, bibliotek och andra gemensamma utrymmen finns på Mångs-Pers precis som på de populära trygghetsboendena på Gärdeåsen i Ljusdal. Även bovärd kommer att finnas på plats.

Av produktionskostnaden på cirka 10 miljoner kronor bidrar staten med 2,7 miljoner.

- Det är procentuellt sett den största statliga insatsen när det gäller våra trygghetsboenden, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem, och nämner också att det fortfarande finns lediga lägenheter i "nya" Mångs-Pers