Lyckad festival utvärderas

Foto: Fredrik Åkerberg, Artscape.

Artscapefestivalen förvandlade under några dagar ett antal väggar i området kring Bagargränd i Ljusdal till stor och skön konst. Nu ska kommunen och alla i samarbetet kring festivalen utvärdera publiksuccén för någon form av uppföljning.

- Vi har fått många lovord för detta och frågor kring vad vi gör efteråt. Det är logiskt att utvärdera med utgångspunkt i Ljusdal som en kreativ mötesplats även i framtiden. Men vi vill också bolla tillbaka frågan för att få veta vad som förväntas. Sedan är det inte riktigt slut på årets satsning. Utställningen på Norra Station pågår till och med 31 augusti, säger Marie Abrahamsson, kulturstrateg, Ljusdals kommun.

Samarbetspartnern Artscape fick i Ljusdal för första gången prova ett koncept med 16 konstnärer på ett begränsat område på en mindre ort. Det väckte stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt med alla väggar som blev till konstverk.

- Jag vet inte hur många nationaliteter som varit representerade på festivalområdet under de senaste dagarna. Men helt klart har det här lockat till besök och dessutom fått genomresande att vilja stanna, säger Marie Abrahamsson.

Arbetsgruppen för festivalen i Ljusdal och Artscape ska utvärdera de intensiva sommardagarna på och runt Bagargränd.

- Utan att föregripa det arbetet känns det som om vi på något sätt bör bygga vidare på vad den här festivalen gav. Dessutom verkar tidpunkten vara rätt vald med tanke på till exempel de tusentals besökare som kom och restauranger som talade om besöksrekord, säger Marie Abrahamsson.