Ljusdalsmodellen för paketleveranser ska utvecklas i en digital samverkansplattform

Illustration: Fjärilsbilden. En kartbild som visar alla transporter till och från Los och Ramsjö, utarbetad av NärLjus. Klicka på bilden för att förstora.

Mejeriföretaget Arlas beslut att sluta köra mjölk till Ramsjö 2016 har utvecklats till en Sverigeunik Ljusdalsmodell för paketleveranser på landsbygden. Under måndagen besökte Predictive Movement Ljusdal både för att testa sin digitala samverkansplattform och för att inhämta kunskaper och få en övergripande bild inför kommande pilottester.

För att kunna utveckla Ljusdalsmodellen för paketleveranser i en digital samverkansplattform testkördes den 20 mil långa rutten Ljusdal - Hennan – Ramsjö – Ljusdal – Los - Ljusdal, under måndagen. Hela turen var cornasäkrad och innehöll företagsbesök hos RFSU-fabriken i Hennan, paketombuden Tempo i Ramsjö och ICA Nickeln i Los samt hos den kommunala servicepunkten Lotta-Boden i Los. Med på resan var förutom representanter från Predicitive Movement också representanter från Ljusdals kommun, innovationsmyndigheten Vinnova, Luleå Tekniska Universitet, företaget Iteam AB med flera.

När den digitala samverkansplattformen lär sig hur leveranser sker i Ljusdals kommun ska den på sikt kunna användas i hela Sverige.
- Så här bra blir det när företagarna själva skapar affärsmöjligheter. Företagarna har löst detta helt utan något som helst ekonomiskt stöd från kommunen. Denna lösning bidrar verkligen till stora vinster, både med minskad miljöpåverkan och ur ett socioekonomiskt perspektiv, en viktig lösning för alla i vår kommun, säger Suzanne Bäckman, näringslivsutvecklare, NärLjus.

Så här kom Ljusdalsmodellen till:
2016
Det började med en helt vanlig företagsrådgivning hos näringslivskontoret NärLjus. Tempo i Ramsjö befarade att butiken skulle behöva lägga ner eftersom Arla hade beslutat att sluta köra mjölk till Ramsjö.

NärLjus började jobba med en kartläggning över alla transporter i Los och Ramsjö som resulterade i den så kallade fjärilsbilden, en kartbild som visar alla transporter till och från Los och Ramsjö med låg fyllningsgrad, stora transportkostnader och stor miljöpåverkan.

2017
I januari samlade NärLjus alla aktörer, företag och transportörer/speditörer till stormöte och visade fjärilsbilden. Åkeriföretaget SNX-Logistic AB, som har Ljusdal som utgångspunkt, såg en affärsmöjlighet. De började sälja platser till sin bil från andra leverantörer som i princip gick tomma i alla riktningar. Att fylla en bil till bredden istället för att många lastbilar gick nästan tomma innebar win win-situationer för alla. De leverantörer som köper sin plats slipper köra den långa och kostsamma sträckan och kan ta andra körningar istället. Till en början var det en förlustaffär för SNX-Logistic AB, och efter cirka ett år gick det med vinst.

2019
Under en konferens i Stockholm, med bland anda Sveriges Paketombud, uttryckte deltagarna att det borde gå att göra en transport av alla olönsamma transporter som äger rum, framför allt i landsbygdskommuner. En representant från Region Gävleborg visste att den lösningen redan fanns i Ljusdals kommun. NärLjus mailade snabbt över fjärilsbilden till konferensen och där började Ljusdalsmodellen genom fjärilsbilden spridas nationellt till myndigheter, departement, organisationer, regioner och kommuner.

NärLjus fick delta på nästa konferens och berättade om arbetet och fjärilsbilden där Tillväxtverket, infrastrukturdepartementet, Post- och Telestyrelsen PTS, Trafikanalys, DHL, DB Schenker, Arjeplog, Älvdalen och Pajala kommuner deltog.

På hösten fick Ljusdals kommun i uppdrag att utlysa en innovationsutmaning, det vill säga en tävling om vem som kan göra Ljusdalsmodellen digital, på uppdrag från Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Ljusdalsmodellen kopplades då mot DIGG:s regeringsuppdrag att främja arbete med datadrivna innovationer för att hantera samhällsutmaningar.

2020
Innovationsutmaningen avslutades i september och Predicitve Movement utsågs som vinnare. Kommunstyrelsen beslutade att NärLjus medvetet ska ta ledarskapet för hållbara logistiklösningar ur ett landsbygdsperspektiv med dess näringsliv.