Landshövdingen inviger biosfärområde

Biosfärområdet Voxnadalen. Foto: Alf Forsblom, Järvsö Naturvårdsbild

Illustration: Alf Forsblom, Järvsö Naturvårdsbild

Tidigare i somras utsågs Voxnadalen till nytt biosfärområde av FN-organet Unesco och nu invigs området officiellt av landshövding Per Bill på Hälsingegård Ol-Anders i Alfta lördag 7 september.

Evenemanget som pågår kl. 11.30-15.30 erbjuder något för alla. Landshövding Per Bill inviger biosfärområdet kl. 13 och journalisten Gunilla Kindstrand leder samtal från kl. 14.30. Det blir också matmarknad med lokala smaker, musik- och dansunderhållning, tårta och dryck till alla och sagostund för de allra minsta i eldpallkojan. Visningsgården med sin smyckade festsal och gårdens olika museer är också öppna för besök.

För mer information kring invigningen och programmet, följ Biosfärområde Voxnadalens Facebooksida eller Biosfärområde Voxnadalens webbplats.

Ett biosfärområde innebär ett uppdrag av Unesco att bidra till nätverket av biosfärområden med lokala lösningar på globala hållbarhetsutmaningar. På så vis kan världens biosfärområden fungera som en bank med goda exempel på miljömässig, social och ekonomisk hållbar utveckling.

Biosfärområde Voxnadalen utgår huvudsakligen från älven Voxnans avrinningsområde och berör delar av de fyra kommunerna Ovanåker, Ljusdal, Bollnäs och Rättvik. Den totala ytan är ca 342 000 ha. Ansvariga för biosfärområdet är Ovanåkers kommun med ekonomiskt stöd från Ovanåkers, Bollnäs och Ljusdals kommuner, Region Gävleborg och Naturvårdsverket.

Kontakt
Koordinator Hanna Alfredsson, 0271-574 24, info@voxnadalen.org

Logotyper Voxnadalen