Kampanj för fler deltidsbrandmän

Sommaren 2018 rasade skogsbränder på många håll i Sverige. Värst drabbad var Ljusdals kommun. Då blev det tydligt att kommunerna har större behov av deltidsbrandmän än någon gång tidigare.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Sobona samt fackförbunden Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision startat en nationell kampanj för att underlätta rekrytering av deltidsbrandmän.

Syftet är att:

  • Fler ska vilja bli deltidsbrandmän.
  • Arbetsgivare, inklusive kommuner, ska underlätta rekrytering genom att låta sin personal vara deltidsbrandmän.

Det historiskt stora behovet av deltidsbrandmän blev särskilt tydligt förra sommaren när skogsbränderna rasade bakom hörnet av våra faluröda stugor. Men bristen på deltidsbrandmän är stor hela året – och över hela landet.

- Här i Ljusdal är vi i stort sett ständigt i behov av att rekrytera deltidsbrandmän och tar tacksamt emot intresseanmälningar på kommunens hemsida under rubriken lediga jobb, säger Peter Nystedt, räddningschef, Ljusdals kommun.

Ljusdals kommun har 64 tjänster för deltidsbrandmän med beredskap enligt schema. Deltidskårer finns i Ljusdal, Järvsö, Färila och på helger, vardagskvällar och nätter i Ramsjö (som har räddningsvärn utan beredskapsplikt på dagtid vardagar). Dessutom finns 18 brandmän i räddningsvärn i Kårböle, Los och Tandsjöborg. Kommunens räddningstjänst har sex tillsvidareanställda på heltid för ledningsfunktion.