Extern granskning avslutad

Den externa granskning som genomförts med anledning av de särskilda händelserna inom förskolan är avslutad. Med hjälp av rapporten påbörjar kommunen arbetet med att förändra och bli bättre.

Under hösten 2024 uppdagades händelser som berörde många och som väckte både oro och frågor. En anställd hade under en längre tid begått sexuella övergrepp mot barn på förskolor i kommunen. För att förstå vad vi behöver förändra bad vi ett externt företag att granska våra verksamheter.

- Vi bad om en extern granskning för att verkligen förstå vad som gick fel, och för att ta fullt ansvar. Det som hände får aldrig hända igen, och vi ville ha en ärlig, opartisk bild av vad vi måste förändra, säger kommundirektör Mikael Björk.

Granskningen är klar. Den visar bland annat vad som hade kunnat göras annorlunda, och var det finns brister som behöver åtgärdas. Nu börjar det viktiga arbetet framåt – att ta fram en handlingsplan med konkreta förbättringar och genomföra dessa.

Förslag på handlingsplan

Ett första förslag på åtgärder har tagits fram. Handlingsplanen ska nu gås igenom tillsammans med berörda nämnder och verksamheter, skyddsombud och personal. När allt är klart ska kommunen fatta beslut om planen, och då börjar vi också införa nya rutiner och arbetssätt.

- Det här är början, inte slutet på vad vi ska göra för att bli bättre. Vi har redan föreslagit flera konkreta åtgärder, men vi ser att mer behöver göras. Till exempel vill vi arbeta för en lagändring så att vi får möjlighet att kontrollera belastningsregister även under pågående anställning, säger Mikael Björk.

- Det handlar om att skapa trygghet, inte bara idag utan varje dag framåt. En sådan lagändring skulle också hjälpa barn, äldre och andra utsatta grupper i hela Sverige, så det ska bli något vi lyfter nationellt, fortsätter Mikael.

Vårt mål är tydligt: att något liknande inte ska kunna hända igen. Det handlar om att stärka det förebyggande arbetet, förtydliga ansvar och se till att våra barn, elever och medborgare får det stöd och den trygghet de har rätt till, avslutar Mikael.

Ta del av rapporten

Om du vill ta del av rapporten finns den via länk nedan:

Varför gjordes inte granskningen internt?

Vi ville ha en oberoende granskning. Ett externt företag har därför analyserat vår verksamhet med nya ögon för att ge en så opartisk bild som möjligt.

Hur ser den föreslagna handlingsplanen ut?

Här visas några exempel på föreslagna åtgärder i handlingsplanen:

  1. Begär lagändring för att möjliggöra stickprovsbaserade kontroller av belastningsregister: Ljusdals kommun kommer att vända sig till regeringen och SKR med en begäran om att lagstiftningen ses över. I dag saknas möjlighet för kommuner att kontrollera belastningsregistret för redan anställd personal i verksamheter där barn och unga vistas. Vi anser att detta är ett systemfel som bör rättas till, genom att det möjliggör för arbetsgivare att göra återkommande eller stickprovsbaserade registerkontroller.

  2. Bättre stöd till barn och vårdnadshavare

    • Involvera vårdnadshavare i arbetet med barns säkerhet genom delaktighet i framtagandet av en plan för barns integritet, trygghet och säkerhet. Planen ska aktualiseras årligen i samband med föräldramöten.
    • Ljusdals kommun ska ge stöd till vårdnadshavare till utsatta barn och vid behov lotsa dem till relevanta stödinsatser för deras barn. Fortsatt kontakt med familjebehandlare kan erbjudas vid behov.

  3. Förebyggande arbete i vardagen

    • Utforma och genomföra utbildningsinsatser för att stärka personalens kunskap om tecken på att ett barn eller en omsorgstagare far illa.
    • Följ upp rutiner för ensamarbete, blöjbyte, vila och mobilanvändning.
    • Ta fram och fastställa Plan för barns integritet, trygghet och säkerhet (ersätter Förskolans handlingsplan mot sexuella trakasserier och övergrepp, då innehållet inkluderas i nya planen)
    • Revidera Handlingsplanen för kränkande behandling och trakasserier. Förtydliga ansvar i handlingsplaner mot kränkande behandling och säkerställ att dessa är kända och används. Planen ska även omfatta kontinuerlig uppföljning av genomförda riskbedömningar.

  4. Organisering och ansvarsfördelning

    • Inkludera riskbedömningar kring kränkningar i det systematiska kvalitetsarbetet.
    • Skapa ett årshjul som fastställer tidsramar för genomgång av planer och uppföljning av rutiner.
    • Säkerställ att rutiner och styrdokument är uppdaterade och aktuella.

  5. Stärkt rekryteringsprocess, lämplighetsprövning och introduktion

    • HR-enheten har i verksamhetsplanen för 2025 redan ett pågående arbete med att genomföra en översyn av samtliga HR-processer, där rekryteringsprocessen är ett prioriterat område. I samband med detta kommer nuvarande rekryteringsprocess att tydliggöras med ansvar och roller.
    • En kommungemensam rutin för registerkontroller kommer upprättas där det ska tydliggöras vilka tjänster som kräver registerutdrag samt när och hur det ska begäras. Rutinen ska sedan kommuniceras vidare till organisationens chefer.
    • Det pågår även en parallell översyn av nuvarande bemanningsenhet, där en möjlig centralisering av rekryteringsfunktionen utreds. Detta i syfte att kvalitetssäkra processen och möjliggöra en enhetlig hantering.
    • Ta fram och implementera introduktionsmaterial för nyanställda samt plan för barns integritet, trygghet och säkerhet. Säkerställ att det förebyggande arbetet är en del av introduktionen för nya medarbetare.
    • Införa en årlig slumpmässig kvalitetsgranskning av rekryteringar med fokus på registerutdrag och referenstagning (omkring 10 st. per år).

När börjar åtgärderna gälla?

Olika åtgärder kommer ske vid olika tillfällen. Vissa har vi redan börjat med, som utbildningar till personal i hur man uppmärksammar sexuella övergrepp hos barn. Vi kommer att vara tydliga och öppna under hela processen och informera innan åtgärderna börjar gälla.

Hur ska ni se till att det inte händer igen?

Vi lägger stort fokus på förebyggande arbete. Alla – personal som vårdnadshavare – ska känna att vi gör allt vi kan för att se till att liknande händelser inte ska hända igen. Det handlar om att skapa trygghet och agera i tid.