Rekommendationer inför nyårsfirandet Ljusdals kommun

fyrverkerier 2021

Festkvällar som nyår och valborgsmässoafton brukar innebära flitigt firande med fyrverkeri. Men ljuset i kombination med visslande och smällande läten skrämmer människor och djur. Oförsiktigt smällande leder också till att 100-talet personer i Sverige måste söka läkarvård. Dessutom är brandrisken stor.

Under nyårsdygnet får räddningstjänsten runt om i Sverige en fördubbling av insatser jämfört med andra tider på året. Därför beslutade Ljusdals kommunfullmäktige den 30 mars 2015 att säga ja till ett medborgarförslag och ändra sin lokala ordningsstadga. Inom tätbebyggt (planlagt) område får fyrverkeri aldrig användas utan tillstånd från Polisen med undantag för följande datum och tider då tillstånd endast behövs om användningen innebär risk för skada eller annan olägenhet:

  • nyårsafton från klockan 21.00 till 01.00 påföljande dag och
  • påskafton och valborgsmässoafton från klockan 19.00 till 23.00.

Den som är osäker kan be Polisen om råd, telefon 114 14.

Även när och där det är tillåtet att avfyra ska fyrverkeripjäser användas med stor aktsamhet med hänsyn till människor, djur och miljö.

I år vill Ljusdals kommun även vädja om att alla ska ta det extra försiktigt med fyrverkerierna och att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hur firandet bör anpassas.

- Alla åtgärder vi nu kan göra för att undvika en belastning på samhället och vården är otroligt viktiga, menar Insatsledare Olle Björk.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför storhelgerna:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/jul-och-andra-hogtider/