Om coronaviruset för dig som är barn eller ungdom

Just nu är det mycket som inte är som vanligt på grund av det nya coronaviruset. Ingen vet när allt blir lugnare, men det kommer inte alltid att vara som det är just nu. Hela världen jobbar hårt för att få stopp på smittan.

Folkhälsomyndigheten berättar om det nya coronaviruset, vad du kan göra för att minska smittspridningen och vad kan du hitta på för att må så bra som möjligt.

Vad är ett coronavirus?
Ett nytt virus har upptäckts i världen. Det tillhör familjen coronavirus. Därför kallas det för det nya coronaviruset. Virus är så små att vi inte kan se dem med ögat. Virus kan göra folk sjuka.

Hur blir du smittad?
Du kan bli smittad när någon hostar eller nyser. Då kommer det ut små droppar i luften. Viruset finns i dropparna. Om du står för nära kan du få dem i ansiktet och bli smittad. Du kan också bli smittad om du får viruset på händerna och råkar peta dig i ansiktet. Då kan viruset komma in i kroppen genom dina ögon, näsa och mun.

Hur märks det om du blir sjuk?
Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19. De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. Du kan bli förkyld och få hosta och feber, och bli frisk igen efter några dagar.

Så här kan du göra för att minska smittspridning

  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Träffa inte äldre och sjuka personer.

Fyra tips för att må bra under den här tiden

  1. Gör saker som gör dig glad och som du gillar.
  2. Gå ut och rör på dig och fyll på med bra energi.
  3. Försök ha dina vanliga vardagsrutiner.
  4. Håll kontakten med kompisar och släktingar.

Om du är rädd och orolig
Det är normalt att känna oro när allvarliga saker händer. Vissa är mer oroliga än andra och det är också normalt att vi känner olika. Prata med någon vuxen som du litar på om du är stressad, orolig eller funderar över något. Byt ut oron mot en aktivitet, lek, cykla eller träna.