Information till föreningar med anledning av coronaviruset

Just nu kommer det många frågor och funderingar från föreningslivet med anledning av coronaviruset. Fritidsenheten svarar på några av de vanligaste frågorna.

Kommer aktivitetsbidraget från kommunen att minska eftersom vi fått ställa in många arrangemang och aktiviteter? Kan aktivitetsbidraget kompenseras på något sätt?
Inga beslut är ännu tagna om aktivitetsbidragen. Vi jobbar med frågan och återkommer med besked så snart vi kan.

Vad kostar det att boka av en lokal som vi bokat genom kommunen?
Föreningar eller andra aktörer som bokat lokaler hos fritidsenheten i Ljusdals kommun har ingen avbokningsavgift.

Hur kan vi som förening göra om vi vill hålla ett arrangemang?
Regeringen har beslutat att det är förbjudet med sammankomster och tillställningar, både inomhus och utomhus, med mer än 500 personer tills vidare.

Det ä viktigt att göra riskbedömningar för varje mindre evenemang eller aktivitet och att varje idrott följer respektive specialidrottsförbund (SF) och specialidrottsdistriktsförbunds (SDF) rekommendationer och anvisningar. Folkhälsomyndigheten har ett riskbedömningsstöd för evenemang som kan vara bra att ta del av och finns under relaterade sidor.

När det gäller idrottsträningar, föreningsaktiviteter och mindre evenemang är det ansvarig förening eller arrangör som beslutar om aktiviteten ska äga rum.

Tänk på att det finns goda möjligheter att röra på sig utomhus. Kanske kan en föreningsaktivitet utföras utomhus tillsvidare.