Gatukonstfestival intar Ljusdal

Progam: Artscape 2019 Ljusdal.

Storskaliga väggmålningar, fascinerande installationer och workshoppar där du får vara med och skapa gatukonst. ARTSCAPE 2019 LJUSDAL är festivalen som visar upp gatukonstens många ansikten och ämnar att sätta Ljusdal på den globala konstkartan.

Den 2–4 augusti fylls Bagargränd i centrala Ljusdal till brädden av konst, kultur och folkfest. Den ideella gatukonstorganisationen Artscape utlovar en fullspäckad helg av kreativa aktiviteter – helt gratis och öppna för alla.
– Gatukonsten är global, nyskapande och framförallt otroligt mångsidig. Vi vill visa upp hela detta spännande register av uttryck och bjuda in till en folkfest full av skaparglädje. Ett gatukonstkalas! säger Tor Hedendahl, en av grundarna av Artscape.

Festivalbesökarna kommer att mötas av en mängd olika stilar och konstverk runt Bagargränd. Internationella och svenska konstnärer kommer bland annat att skapa hyperrealistiska väggmålningar, abstrakta former och mönster, konst på gatan, träskulpturer och en ljusinstallation.

Allmänheten får också vara med och själva skapa tillsammans med erfarna konstnärer. Artscape bjuder in till flera olika gatukonstworkshoppar, där vem som helst får delta.
– Det är otroligt inspirerande att få testa sin kreativitet och skapa fritt. Att kunna relatera sitt eget skapande till konstverken gjorda av etablerade konstnärer kan vara väldigt stärkande och uppmuntra till att fler vill ägna sig åt konst och kultur, säger Daniel Wakeham, Artscapes andre grundare.

Utöver konstskapandet anordnas även flera samtal, föreläsningar och filmvisningar som alla berör konst i det offentliga rummet.

Projektet genomförs i samarbete med Ljusdals kommun, Systrarna Öhman, Region Gävleborg, Nordsjö färg samt lokala samarbetspartner. Artscape är en ideell organisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst.