Artscape bjuder in till konstkalas i Ljusdal

Ljusdals centrum fylls till brädden av spännande konstverk när Artscape anordnar gatukonstfestival i sommar. ARTSCAPE 2019 LJUSDAL förväntas sätta Ljusdal på den globala kulturkartan och erbjuda besökarna både små, stora och jättestora konstupplevelser.

– Efter att ha genomfört ett av världens största gatukonstprojekt i Värmland 2017 ser vi det som ett naturligt och spännande steg att skifta form och arbeta med en enskild mindre kommun. Vi vill nu koncentrera all energi och skaparglädje till några få dagar och erbjuda ett stort kalas sprängfyllt med konstupplevelser – en gatukonstkarneval, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.

Under festivalens tre dagar kommer centrala Ljusdal att fyllas till brädden av inspirerande konst och aktiviteter. Artscape bjuder in konstnärer från hela världen för att tillsammans med sina svenska kollegor sätta en positiv och bestående prägel på Ljusdals stadsbild. Besökarna kommer bland annat få ta del av storskaliga muralmålningar, konstnärsledda workshops, skulpturer och intressanta panelsamtal.
– Tanken att få uppleva en hel Artscapefestival koncentrerad till en plats är väldigt spännande i sig. Att det sedan sker hos oss på Bagargränd känns fantastiskt och samspelar ypperligt med de framväxande konstverksamheterna i Ljusdal, säger Marie Abrahamsson, kulturstrateg på Ljusdals kommun.

Festivalen kan bli startskottet på en årligt återkommande folkfest i Ljusdal. Ambitionen är att göra kommunen till en viktig aktör på den internationella konstscenen. Att fokusera på en mindre ort på landsbygden i den här skalan innebär ett unikt grepp både för organisationen och konstformen i stort.
– Gatukonstprojekt på den här nivån genomförs nästan uteslutande i urbana miljöer, en trend som vi gärna är med och vänder. Under ARTSCAPE 2019 LJUSDAL vill vi visa att även platser utanför storstäderna kan vara kulturellt spännande och nyskapande, säger Tor Hedendahl, organisationens andra grundare.

- Det är väldigt roligt att vi fått den här möjligheten att ha Artscapefestival i Ljusdal till sommaren, det här kommer att höja köpingens attraktionskraft enormt mycket, säger Markus Evensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

ARTSCAPE 2019 LJUSDAL är gratis och öppen för alla. Festivalen äger rum 2-4 augusti 2019 i Ljusdal och genomförs i samarbete med Ljusdals kommun, Systrarna Öhman AB, Region Gävleborg, Nordsjö färg samt lokala samarbetspartners. Artscape är en ideell organisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har de genomfört storskaliga projekt i Malmö, Göteborg och Värmland.