Starta livsmedelsverksamhet
Planerar du att starta eller överta en restaurang, café, livsmedelsbutik, kiosk eller annan typ av livsmedelsverksamhet? Då finns det en del du behöver känna till.
"Tillstånd" för livsmedelsverksamhet
Livsmedelsverksamhet omfattar hantering, beredning och bearbetning av livsmedel, till exempel i restauranger, gatukök, pizzerior, livsmedelsbutiker, kiosker, livsmedelsindustrier och vattenverk. Livsmedelsverksamhet omfattar även försäljning av förpackade livsmedel och grossistverksamhet. Dessa verksamheter kallas i livsmedelslagen för livsmedelsföretag.
Registrering
För att starta ett livsmedelsföretag ska du fylla i blanketten "Anmälan om registrering". Anmälan ska vara miljöenheten tillhanda senast två veckor innan du startar verksamheten.
Godkännande
En ansökan om godkännande ska göras om du avser att starta ett livsmedelsföretag där du ska bearbeta livsmedel av animaliskt ursprung, t.ex. mejeri, charkuteri, styckningsanläggning och slakteri. Blanketten "Ansökan om godkännande" ska lämnas in, antingen till kommunens miljöenhet eller till Livsmedelsverket, beroende på omfattning. Anläggningen ska godkännas av kontrollmyndigheten innan den får starta.
Livsmedelskontroll
Livsmedelsinspektören i Ljusdals kommun kontrollerar regelbundet livsmedelsföretagen. Då kontrolleras exempelvis att det finns fungerande system för egenkontroll och att verksamheten uppfyller gällande hygienkrav.
Avgift
Lagstiftningen säger att kommunen ska ta ut avgift för registrering av anläggning och för kontroll. Avgiftens storlek har beslutats av kommunfullmäktige. Här kan du läsa mer om varför vi tar betalt , 34 kB..
Om verksamheten ändras eller upphör
Om du ändrar inriktning på din livsmedelsverksamhet, utökar, säljer, byter lokal eller upphör med den, ska du fylla i blanketten "Anmälan om ändring av livsmedelsanläggning" och skicka den till miljöenheten.
Anmälan av användning av köldmedier
Om du har en anläggning som innehåller mer än 10 kg köldmedium måste du anmäla detta till miljöenheten.
Tillstånd för alkoholservering
För att servera alkohol till allmänheten eller i slutna sällskap behövs ett serveringstillstånd från omsorgsnämnden.
Anmälan om tobaksförsäljning och folköl
För att sälja tobak och folköl ska en anmälan göras till omsorgsnämnden.
Bygglov
När en ny livsmedelslokal ska starta kan det krävas bygglov eller en anmälan om ombyggnad. Ta kontakt med plan- och byggenheten för detaljerad information.
Fettavskiljare för avloppsvatten
Fettavskiljare ska installeras när behov av det finns. Verksamheter som kan behöva fettavskiljare är restauranger, livsmedelsbutiker, gatukök, livsmedelsproducenter och liknande verksamheter. För mer information ta kontakt med Ljusdal Energi.
Brandskydd
Det är viktigt att lokalen är brandskyddad och inspekterad. För att se till att detta blir gjort, kontakta Räddningstjänsten i Ljusdals kommun.
Miljöenheten
0651-180 00
miljo@ljusdal.se
Relaterade sidor
Dela denna sida: