Omgivningen blir till konst

När all energi slukades av stadens stress bestämde sig ett ungt konstnärspar för att lämna Stockholm och bygga upp allt på sitt eget sätt. Sagt och gjort. Lyan på 18 kvadratmeter byttes mot ägor på 20 hektar i Sandvik utanför Ljusdal.

I tre år bodde Linnea Rygaard och Jacob Holmberg med två hundar i en lägenhet på 18 kvadratmeter.

- Det är inte unikt att bo på så liten yta i Stockholm, säger de.

Mötet med Sandvik, en by med 15 fastboende cirka 15 kilometer från Ljusdal, innebar kärlek vid första ögonkastet. Under färden på den smala grusvägen - uppför ett berg som aldrig verkade ta slut och innan de ens sett huset – sa båda:

– Läget är precis som vi drömt om, det är här vi ska bo! Det spelar ingen roll hur huset ser ut.

Nu bor Linnea och Jacob på en gård med 20 hektar mark (lika stort som Skeppsholmen där de gick på Kungliga Konsthögskolan). Som sällskap har de tre hundar, en katt, tolv höns, fyra hälsingefår och snart kanske också grisar.

– Utan att vi haft någon anknytning till Ljusdal känner vi ändå att vi har landat på ett bra sätt bland bra människor. Vi är glada för att folk tar sig tid att lära känna oss och se vad vi arbetar med, Men minst lika intresserade är vi av att lära oss om vad som händer i vår omgivning.

– Vi kan välja när vi vill uppleva storstadstempot. Det är inget vi blir påtvingade här i Sandvik. När vi är med på utställningar i Stockholm, Berlin och Paris får vi uppleva bullret och storstadspulsen. När vi kommer hem igen tar vi med oss alla intryck och idéer som sen kan omfamnas och bearbetas av Sandviks omgivning och bli konst.

Linnea målar och Jacob är skulptör. Jacob har bland annat fått göra konstnärlig utsmyckning på Färila skola. Linnea arbetar dessutom inom hemtjänsten och Jacob kombinerar konstnärslivet med att rusta det nya hemmet. Bland annat är en ateljé på gång.

Inspiration och energi får de genom att leva nära naturen.

– Här försvinner vi inte i mängden och vi har nära till det vi behöver för att leva som konstnärer.

Och någon ensamhet och tristess har det unga konstnärsparet ännu inte känt.

- Vi har nästan hela tiden besökare som också imponeras av vad den här trakten har att ge, säger Linnea och Jacob.

Inflyttarservice

Ljusdals kommun
Norra Järnvägsgatan 21
Ljusdal

inflyttarservice@ljusdal.se

0651-180 38
0651-180 00 (växel)