Checklista inför flytten

Är du på väg att flytta? Är det mycket att komma ihåg? Här har vi gjort en minneslista över saker som du behöver tänka på i samband med din flytt.  

Uppsägning av din gamla bostad

Tänk på att du kan ha en uppsägningstid på din gamla bostad. Som hyresgäst är du skyldig att säga upp ditt kontrakt skriftligt. Uppsägningstiden är vanligtvis tre månader, såvida inget annat anges i ditt kontrakt. Notera att den månad då du säger upp lägenheten inte räknas.

Flyttanmälan och folkbokföring

Man kan göra flyttanmälan på två sätt.

Om du i samband med flytten vill ha eftersändning av din post, så gör du din flyttanmälan på Svensk Adressändrings hemsida eller via telefon 020-25 25 25. Du kan ha eftersändning i upp till 12 månader, och kostnaden varierar beroende på tidsperioden du väljer.

Om du inte behöver någon eftersändning av din post kan du göra kostnadsfri flyttanmälan direkt till Skatteverket. Besök Skatteverkets hemsida för att ladda ned blankett, eller signera din flyttanmälan med e-legitimation. Alternativt kan du besöka något av Skatteverkets kontor.

När du gör flyttanmälan så får följande instanser automatiskt din nya adress: Försäkringskassan, kommunen, Pliktverket, Skatteverket, vägverkets bil- och körkortsregister, SPAR (Statens Person- och Adressregister) och Svenska kyrkan. När det gäller bank, försäkringsbolag, energibolag, tidningar, vänner, bekanta, m.fl. behöver du dock själv informera om din flytt.

Efter att ha gjort din flyttanmälan blir du folkbokförd på den nya adressen. Din folkbokföringsadress den 1 november avgör i vilken kommun du ska betala skatt under det kommande kalenderåret.

Hemförsäkring

Om du redan har en hemförsäkring, meddela ditt försäkringsbolag att du flyttar. Kontakta annars ett försäkringsbolag för att teckna en hemförsäkring. Den behövs oavsett om du hyr i första eller i andra hand, är inneboende eller bor i eget hus.

Hemförsäkring gäller i regel vid brand, inbrott, överfall, rättsskydd och resor. I de flesta fall kan du också beställa en tilläggsförsäkring som gäller om du själv råkar skada något. Kolla noga villkoren som gäller hos olika bolag innan du tecknar en försäkring, och notera att självrisk gäller vid alla skador.

Abonnemang för fast telefoni och internet

För att undvika att du blir utan fast telefon och internet den första tiden behöver du i god tid innan flytten kontakta din leverantör om flytt eller uppsägning av abonnemang. Har du inga abonnemang sedan tidigare, kontakta en leverantör för att teckna avtal. Om du önskar fiberanslutning, kontakta den lokala leverantören Ljusnet för att få information om du kan få det i din nya bostad.

Elleverans

Börja med att kontakta ditt elnätsbolag för att meddela att du flyttar. Om du inte vet vilket elnätsbolag du har så kan du få information om det genom att skriva in ditt postnummer på: www.elomraden.se

Ta också kontakt med ett elhandelsbolag för att teckna avtal om elleverans. Det finns olika webbplatser där du kan göra prisjämförelser innan du tecknar avtal, exempelvis: elprisguiden.se och elskling.se

Flyttfirmor

Behöver du hjälp med flytten kan du söka flyttfirmor t.ex. på eniro.se eller hitta.se. Jämför priser mellan olika firmor och begär offerter. Flyttfirmor tar betalt för hur många personer som de skickar. Se till att få en fast prisuppgift för uppdraget.