lördag 6 februari 2016
Till Startsida
Tillbaka

Teater och scen

Ur pjäsen "Silverkronan" med Messmörsteatern. Foto: Mats Fack

Ur pjäsen "Silverkronan" med Messmörsteatern. Foto: Mats Fack

Ljusdals Kommun är en aktiv teaterkommun!


I kommunen finns ett flertal teaterföreningar samt teatergrupper. Här kan du läsa mer om deras verksamheter.
Crossover

Crossoverprojektet

Ett teaterprojekt på Slottegymnasiet som funnits sedan år 2000 inom kursen Sceniskt Musikprojekt. Är du intresserad av att spela teater, vara scenarbetare eller arbeta med musik behövs du på Slottegymnasiet. Teatergruppen framför nyskrivet material och musik är ett självskrivet inslag på scenen. Ofta är det gymnasiets musikelever som framför musiken. Varje vår bjuds kommunens högstadieelever in till föreställningarna. Teatern visas även för allmänheten.
Läs mer om Crossoverprojektet
Estrad Ljusdal

EstradLjusdal

Ljusdals kommun har från och med januari 2009 startat EstradLjusdallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ska fungera som en  "paraplyorganisation" för samverkan inom verksamhetsområdet Performing Arts (musik, dans och drama).
Konceptet bygger på ett organisatoriskt samarbete mellan den kommunala Musikskolan och Musikprogrammet vid Slottegymnasiet, samt övriga lokala organisationer, aktörer, arrangörer och intressenter som verkar inom detta verksamhetsområde. Utbildningsverksamheten spänner över alla åldrar, från förskola till gymnasienivå och vuxna, och skall bygga på ett intimt samarbete och samverkan mellan konceptets olika aktörer.
Folkteatern

Folkteatern

Folkteatern i Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle.  Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman. De spelar sina föreställningar på turné i regionen, i Gävle i deras teaterhus och i Gasklockorna, samt om somrarna på Hälsinglands Träteater i Järvsö. 
Mer om Folkteatern Gävleborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Logga Färila

Färila-Revyn

Revypappan Peter Lindgren och hans gäng spelade 2010 den 21:a upplagan av Färilrevyn, som hade premiär på trettondagsafton.
Karlsgården
Karlsgårdsspelet
Karls är en hälsingegård med mycket stora kulturhistoriska värden. Hälsingekretsen av Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund äger Karlsgården. Järvsö Hembygdsförening disponerar Karlsgården och anordnar där sommartid ett flertal olika arrangemang.
I sommar  kommer troligen Karlsgårdsspelet ha nypremiär i en omarbetad version och denna föreställning bjuder på glimtar ur Karlsgårdens och dess folks historia.
Läs mer om Karlsgården...länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ljusdals Barnteater

Ljusdals Barnteater

Ljusdals Barnteater är ett nybildat kooperativ som har till ändamål att främja och utveckla barnteater- och annan barnkulturverksamhet i Ljusdals kommun och verka för att barn- och ungdomar har en fast scen för detta. Mer om finns att läsa på Ljusdals Barnteaters blogglänk till annan webbplats och på deras Facebooksida.
Ljusdals Riksteaterförening

Ljusdals Riksteaterförening

Som en del av Riksteatern strävar Ljusdals Riksteaterföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster efter att kunna erbjuda varierad och professionell musik, teater och dans på orten. Teaterföreningen arrangerar ca 5 föreställningar varje säsong och har en stor och trogen teaterpublik. Som medlem i Ljusdals Riksteaterförening kan du köpa abonnemang på valfria föreställningar. Du får rabatt på föreställningarna och får biljetterna direkt hem i brevlådan. Som medlem har du också möjlighet att påverka teaterutbudet i Ljusdal. Kontakta någon i styrelsen eller Riksteatern.

Norrevyn

Norrevyn, ett gäng amatörer som tillsammans försöker att roa både gammal och ung, startade 1996 på Bygdegården i Nor och har sedan dess spelat 10 gånger. De senaste åren har de spelat på Järvsöfolkan. 2009 var det  10-års jubileum och revygänget har under 2010 haft ett sabbatsår för att ladda om. Nu planerar de att spela revy igen någon gång under februari eller mars 2011.
Information: Ingrid Jonasson  0651-443 20, 070-220 07 83, fam.jonasson@spray.se
Messörsteaterns logga

Messmörsteatern

En teatergrupp med ideellt arbetande amatörer som vill levandegöra fäbodkulturen genom teater i autentisk miljö och på socknens dialekt. Skriver sina pjäser själva och drar gärna paralleller mellan då och nu, bland annat sätter de  fokus på fäbodkulturens starka kvinnor, som levde i en tid då ordet feminism inte var uppfunnet.  I sommar spelas en helt nyskriven pjäs med titeln "Eldsagor - öden och äventyr för längesen".PDF Läs mer om Messmörsteaternlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ramsjö Cabaré

Information: Elisabet Söderberg 0651-501 10
Skästra byateater

Skästra Byateater

Skästra byaförening startade 2004 ett teaterprojekt med mål att ha premiär med ett nyskrivet spel, till Skästra marknads 10-års jubileum 2005. Därefter har teaterföreställningar genomförts 2006, 2007 och 2009.
Läs mer på Skästra Byaförenings hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Teaterföreningen Tovåsen

Teaterföreningen Tovåsen

Föreningen hade sitt första teaterframträdande på Folkets Hus i Färila, lördagen den 8 juli år 2000, under Färilaveckan. Då uppfördes "Utvandrarna från Tovåsen". Det är också från detta skådespel som föreningen tagit sitt namn -
Teaterföreningen Tovåsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Publicerad: 2013-12-12 08.35
Andra teaterverksamheter av intresse

X Teater

X Teater är en teaterkalender och ett nätverkssamarbete mellan teatergrupper i Hälsingland och Gästrikland.
På deras hemsida kan du läsa mer om teater i vårt länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
..................................................................

Har du fler tips om teaterverksamheten i vår kommun så hör gärna av dig till kulturenheten.

kultur@ljusdal.se
0651-180 96, 0651-180 13

Ljusdals

Ljusdals kommunvapen

Kommun, 827 80 Ljusdal  |  Tfn: 0651-180 00, Fax: 0651-183 77  |  E-post: kommun@ljusdal.se  |  Org nr: 212000-2320  |  Om webbplatsen & cookies

Ljusdal - en kommun i Hälsingland