lördag 25 oktober 2014
Till Startsida
Tillbaka

Skyddad natur

Karta över naturreservatsområden

Skyddad natur i Ljusdals kommun


Hej och välkommen till hemsidan för skyddad natur i Ljusdals kommun! Under 2010 har det skett förändringar som berör naturvården i kommunen. Ett flertal nya naturreservat har bildats och information om dessa kommer att läggas ut här. Hamra Nationalpark är utvidgat till över 1200 hektar. Mellanljusnan är ett annat område av stort intresse som eventuellt blir skyddat som naturreservat.

Det finns olika typer av sätt att skydda naturområden. Det starkaste skyddet är Nationalpark. I nationalparker är det staten som beslutar om bildande och Naturvårdsverket ansvarar för beslutsunderlag och planering. Naturreservat är den vanligaste skyddsformen och utgör merparten av den yta som är skyddad enligt miljöbalken. Naturreservat bildas av länsstyrelser och kommuner och marken kan både ha allmänt och privat ägande. Skogsstyrelsen kan också skydda mindre områden (under 20 hektar) som heter biotopskyddsområden. Information om dessa områden och andra intressanta naturvårdsområden finns under Skogsstyrelsens hemsida, skogens pärlorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du klickar på någon av reservaten i högerspalten, så kommer du direkt till beskrivningen av respektive reservat. Alla reservat har ännu ej försetts med foton, men detta arbete pågår kontinuerligt.

Med länken Hitta till naturreservaten kan du skriva ut egna översiktskartor för att hitta de reservat du är intresserad av. Med länken till länsstyrelsens tjänst Länskartorlänk till annan webbplats kan du också själv zooma in olika reservat och skriva ut kartor i den skala du önskar.

Publicerad: 2012-01-04 16.14
Tipsa en kompis

Ljusdals

Ljusdals kommunvapen

Kommun, 827 80 Ljusdal  |  Tfn: 0651-180 00, Fax: 0651-183 77  |  E-post: kommun@ljusdal.se  |  Org nr: 212000-2320  |  Om webbplatsen

Ljusdal - en kommun i Hälsingland